Kat Karşılığı Sözleşmeleri ve Hisse Hesapları
Kat karşılığı sözleşmesi, arsa sahibi veya sahiplerinin bir sözleşme kapsamında müteahhide belirli sayıda dükkan veya daireyi arsasını verme karşılığında almasını ifade etmektedir. Sözleşmede arsa sahiplerinin sahip oldukları mülkün adres, pafta ve parsel gibi bilgileri yer almaktadır. Arsa üzerinde düzenlenecek olan projenin imar kanunu ve yönetmeliklerine uygun olması gerekmektedir. Bu şartları sağlayan arsalarda müteahhid ve yüklenici firma yapı yapabilmektedirler.
Sözleşmede ayrıca bulunması gereken konular kamulaştırma, yol yapımı, yola açma, bedelsiz terk, satın alma ve benzeri imar tadilat planları bulunmaktadır. Arsa payı karşılığında yapılacak olan binaların, yeşil alanın, sosyal alt yapı gibi konular sözleşmenin ana konularıdır.
Kat Karşılığı Hisse Hesapları Nasıl Yapılır?
Kat karşılığı hisse hesabı imar durumlarına göre farklılık gösterebilmektedir. Eğer değerli bir arsanız bulunuyor ise arsanız karşılığında daha büyük payda mülk oranına sahip olabilirsiniz. Bunun dışında gelişime açık bir bölgede yapılan bir yapı ise müteahhit risk alacağını düşündüğü için daire sayısını 100 birim üzerinden 25 birime kadar düşürebilmektedir.
Kat karşılığı hisse oranları genellikle %50 oranlarında uygulanmaktadır. Fakat arsanın bulunduğu bölgeye göre bu durum farklılık gösterebilmektedir. Kat karşılığı hissesine örnek verecek olursak;
Bir arsanın değerini 100 birim olarak farz edersek %40’lık hisseye göre arsa sahiplerine arsanın değerinin %40’lık payına göre daire verilir. 100 birimlik arsanın %40’lık değeri 40 birim olsun, bu arsanın üzerinde yapılan dairelerden bir tanesinin fiyatı 5 birim olduğu varsayılırsa arsa sahiplerine 40/5 yani 8 adet daire verilir.